Ingredience (na 6 kusů)
500 g hladké mouky
7 g instantního droždí
350 ml vlažné vody
1 lžíce cukru krupice
12 g soli
Postup
Ve větší míse smícháme vlažnou vodu s instantním droždím, cukrem a 250 g hladké mouky. Měli bychom dostat těsto, jehož konzistence bude podobná palačinkovému. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ji 12-16 hodin odpočívat při pokojové teplotě.
Druhý den přidáme ke vzniklému kvásku zbývajících 250 g mouky a sůl. Směs nejdříve promícháme na nejnižší rychlost (zhruba 3 minuty) a poté ji hněteme na vyšší otáčky, až získáme hladké těsto, které se nám bude oddělovat od stěn mísy. Prohnětené těsto vyklopíme na pomoučený vál a začneme ho překládat. Pomoučněným prsty vezmeme konec těsta, natáhneme ho a přehneme. Těsto otočíme o 9o°, znovu těsto prsty natáhneme a přeložíme na polovinu. Pokračujeme až do té doby, kdy dostaneme hladké a elastické těsto. Pokud je potřeba podsypáváme hladkou moukou. Výsledné těsto nám nevytvoří pevnou kouli, ale bude sám v dlaních jakoby přelévat.
Těsto vložíme do velké mísy vymazané olejem, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě kynout 1 hodinu. Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, těsto přeložíme na třetiny (jako obchodní dopis), otočíme ho o 90° a opět ho přeložíme na třetiny. Těsto vložíme zpět do vymazané mísy spojem dolů a necháme ho kynout další hodinu.
Troubu i s pečícím kamenem si předehřejeme na 250 °C. Na dno trouby dáme vyšší plech. Troubu předehříváme zhruba 1 hodinu.
Mezitím co se nám předehřívá trouba, připravíme si bagety. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 6 stejných částí, ze kterých vytvarujeme koule. Koule těsta přikryjeme potravinářskou fólií nebo utěrkou a necháme je 10 minut odpočinout.
Poté každou kouli vytvarujeme dlaněmi do oválu, jehož horní třetinu přeložíme směrem k sobě a přitlačíme spodní hranou dlaně. Poté levý a pravý roh přeložíme do středu a spoj opět přitlačíme dlaní. Vzniklý trojúhelník opět přeložíme směrem k sobě a spoj stlačíme dlaní. Nyní můžeme válením dokončit bagetu, která se bude od středu směrem ven ztenčovat.
Vyválené bagety pokládáme na pomoučenou lněnou utěrku spojem nahoru. Mezi jednotlivými bagetami musíme vytvořit dostatečně velký záhyb pomoučené utěrky. Bagety zakryjeme potravinářskou fólií nebo utěrkou a necháme je 1-1,5 hodiny kynout.
Jakmile bagety zdvojnásobí svoji velikost, pomoučíme si sázecí lopatku nebo kus kartonu a bagety na ně (dle velikosti trouby pečeme po 3 nebo 6 kusech najednou) překlopíme tak, že budou spojem dolů. Žiletkou (sklon 45°) každou bagetu podélně nařízneme.
Nařezané bagety přešoupneme na pečící kámen a do plechu na dně trouby nalijeme zhruba 200 ml vody. Po 10 minutách otevřeme troubu a odvětráme přebytečnou páru a bagety dopečeme do zlatohnědé barvy (cca 10 minut).
Upečené bagety jemně postříkáme vodou z rozprašovače a necháme je vychladnout na mřížce.
Bánh mi bagety
Bánh mì bagety jsou velmi podobné klasickým francouzským, což je dáno společnou historií Francie a Vietnamu. A kdo nemá rád bánh mì, tak se k této bagetě může chovat stejně jako ke klasické francouzské bagetě. Třeba namazat marmeládou a máslem.
Uvařili jsme 23.5.2015
Komentáře
A hlavně spousta vašich receptů, vlastně všechny ????????
Díky za ně ????????????
ááá, jsem se zapomněla pochlubit, že upečeno a lepší jsem neměla. Moc ráda se k nim budu vracet. A recept právě předávám kolegyni z práce, ju?
Parádně se mi s těstem pracovalo a ani jsem nedoufala, že se mi podaří vykouzlit něco tak křupavého a fakt identického s bagetami v Banh mi Bageteérii v Praglu.
Však jsem se chlubila na IG.
Jste NEJ . . .