Ryba v páře na asijský způsob
Jsou to paradoxy, ale tento asijský recept je založen na rybě, která se v Asii vlastně ani nevyskytuje. Pražma královská, respektive mořan zlatý (Ha! To jste nevěděli, že? No já to nevěděl do dneška), žije totiž pouze ve Středozemním moři, případně ve vodách mezi jižní Anglií a Kanárskými ostrovy.
Přesto věřte, že na snoubení chutí dvou kontinentů je vše v pořádku a funguje to znamenitě.
Ingredience (na 2-4 porce)
2 menší čerstvé mořské ryby (pražma, mořský vlk, apod.)
2 jarní cibulky
4 cm čerstvého zázvoru
2 červené chilli papričky
4 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky sezamového oleje
4 lžíce slunečnicového oleje
Postup
Ryby zbavíme šupin, omyjeme a osušíme papírovými utěrkami. Do boků ryb uděláme z každé strany dva hluboké zářezy.
Chilli papričky zbavíme semínek, zázvor oškrábeme a spolu s jarní cibulku vše nakrájíme na tenké nudličky. Nakrájenou zeleninou naplníme břišní dutinu a zbytek si ponecháme na podávání.
Bambusový pařák (parní hrnec nebo jinou napařovací nádobu) vyložíme pečicím papírem a umístíme do něj připravené ryby, které vaříme v páře zhruba 20 minut (v závislosti na velikosti ryb).
Uvařené ryby opatrně přendáme na servírovací talíř a posypeme je směsí cibulky, zázvoru a chilli papriček.
Ryby zakápneme světlou sójovou omáčkou a sezamovým olejem. V malém hrnci rozpálíme slunečnicový olej a jakmile se z něj začne kouřit, stáhneme ho z ohně a ryby jím opatrně přelijeme. Nejlépe chutnají s rýží.
Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/ryba_v_pare
Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.