Loupáky metodou Tang zhong

Loupáky metodou Tang zhong

Dobrý loupák patří k mému dětství stejně jako odřená kolena a domácí úkoly. Zatímco kolena a úkoly byly v přísném rozporu, ostatně místo biflování jsem raději šel na hřiště, tak loupák šel ruku v ruce s obojím. Cestou do školy ke snídani, cestou na hřišti ke svačině. Loupák vždy ve střehu. A musím říci, že od dob základky jsem na dobrý a vláčný loupák nenatrefil. Většinou když si ho koupím, tak už je buď oschlý anebo stihne oschnout dřív než ho zvládnu sníst.
Proto pro mne Blanka právě dnes rehabilitovala klasický loupák. Díky japonské metodě přípravy těsta tang zhong se už nemusím bát, že nestihnu loupák sníst za čerstva. Když si na něj vzpomenu zítra, tak ho stačí dát na chvilku do mikrovlnky a zase je čerstvý jak právě z trouby vytažený. Ostatně tuto metodu jsme již vyzkoušeli na japonském chlebu Hokkaido. A osvědčila se.

Ingredience (na 10 kusů)
Tang zhong
25 g hladké mouky
125 ml vody
Těsto
475 g hladké mouky
40 g cukru krupice
7 g sušeného droždí
5 g soli
150 ml plnotučného mléka pokojové teploty
40 g změklého másla
1 vejce
1 žloutek na potření
mák na posypání


Postup
Nejdříve si připravíme tang zhong. V malém hrnci metličkou promícháme 25 g hladké mouky se 125 ml vody. Na velmi mírném ohni začneme směs za stálého míchání zahřívat na teplotu 65 °C (2-3 minuty). Směs by měla zhoustnout a vzhledem bude připomínat bílý gel. Pokud nemáme teploměr, stáhneme tangzhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit).
Tang zhong přendáme do malé misky, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitiskneme přímo na povrch a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. V lednici můžeme skladovat tang zhong 2-3 dny, ale před přípravou těsta ho musíme nechat ohřát na pokojovou teplotu.
Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl, sušené droždí a změklé máslo, které se zbývajícími surovinami prsty promneme. Jakmile nemáme v mouce žádné kousky másla, přidáme do mísy tang zhong pokojové teploty, vejce a 150 ml plnotučné mléka. Vypracujeme hladké a vláčné těsto (5-10 minut), které může být mírně lepivé. Pokud by bylo těsto lepivé příliš, přidáme malé množství mouky a důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Vykynuté těsto krátce prohněteme, rozdělíme ho na 10 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Každou kuličku rozválíme na trojúhelník o délce 20 cm a srolujeme do tvaru rohlíku.



Vyválené loupáky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60 minut).
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Vykynuté loupáky, potřeme prošlehaným žloutkem a posypeme mákem.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10-12 minut). Necháme vychladnout na mřížce.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/loupaky

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.