Snídaňové ravioly
Když tak zavzpomínám, tak ke snídani jsem měl snad už skoro všechno. Samozřejmě různé pečivo, sušenky, tyčinky, toasty… A ač je to s podivem, tak jsem dokonce snídával i různé cereálie s medem, mlékem, skořicí, prostě s čímkoliv.
To vše jsem už snídal. Vajíčka na tisíc způsobů, anglické snídaně mastné tak, že i infarkt by dostal infarkt. Tortilly, tlačenky, klobásy, jitrnice, uzené s křenem, ale i saláty, vývary, česnečky (ty především v mládí pomáhaly), snad vše co neuteklo z talíře, jsem už posnídal. Ale snad nikdy jsem nesnídal domácí těstoviny. Až do dnešního krásného rána. Upřímně musím přiznat, že na první pokus se tyto ravioly dostaly do Top 3 mých oblíbených snídaní a doufám, že nebudu dlouho čekat na jejich reprízu.
Ingredience (na 4 kusy)
Pasta
150 g hladké mouky „00“ + na pomoučení
50 g semoliny
2 vejce
Náplň
300 g čerstvého špenátu
200 g mascarpone nebo ricotty
15 g nastrouhaného parmezánu
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
4 žloutky + 1 bílek
sůl
Omáčka
10 čerstvých lístků šalvěje
50 g másla
Postup
Hladkou mouku se semolinou prosejeme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Nejdříve s pomocí vidličky, později rukama, vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství vlažné vody. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme z něho kouli, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout.
Mezitím co nám odpočívá těsto, připravíme si náplň. Čerstvý špenát krátce povaříme ve velkém množství osolené vody. Spařený špenát slijeme a ihned propláchneme studenou vodou. S pomocí rukou vymačkáme ze špenátu maximum vody a nasekáme ho najemno. Nasekaný a vychladlý špenát promícháme v misce s mascarpone, špetkou muškátového oříšku a parmezánem. Podle chuti osolíme. Náplní naplníme cukrářský sáček.
Z odpočinutého těsta vyválíme s pomocí strojku na těstoviny tenký plát, ze kterého vykrojíme 8 koleček o průměru zhruba 11 cm. Pokud nemáme strojek na těstoviny, rozdělíme těsto na 8 stejných kousků, ze kterých postupně rozválíme plát a vykrojíme kolečko. Usnadní se nám tím práce a zároveň zabráníme přílišnému vyschnutí těsta v průběhu válení. Pokud s těstem nepracujeme, musíme ho mít zakryté potravinářskou fólií. Připravená kolečka zakryjeme potravinářskou fólií.
Na polovinu připravených koleček nastříkáme cukrářským sáčkem náplň ve tvaru vysokého kruhu. Doprostřed kruhu dáme žloutek, okraje těsta potřeme bílkem a přes náplň dáme druhé těstovinové kolečko, které opatrně kolem dokola přimáčkneme.
Takto nám vzniknou 4 velké ravioly, které dáme vařit do velkého množství vroucí osolené vody na cca 5 minut. Žloutek by nám měl zůstat tekutý a pasta by měla být uvařená al dente.
V průběhu vaření raviol si rozpustíme na pánvičce máslo, do kterého přidáme šalvějové lístky. Jakmile nám začne máslo pěnit, stáhneme ho z ohně.
Uvařené ravioly ihned podáváme přelité horkým šalvějovým máslem a jemně posypané nastrouhaným parmezánem.
Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/snidanove_ravioly
Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.