Ingredience
400 g zralých soudkových rajčat
1 ½ lžíce najemno nasekané máty
1 lžička sušeného oregana
1 menší lžička soli
90 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
olivový olej vhodný na smažení
řecký jogurt a extra panenský olivový olej na podávání
Postup
Rajčata rozpůlíme, prsty vymačkáme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Nakrájená rajčata v misce promícháme s najemno nasekanou mátou, oreganem, 80 ml vody a 1 lžičkou soli. V jiné misce smícháme prosátou moukou s kypřicím práškem a poté vše zapracujeme k rajčatům. Mělo by nám vzniknout hustější těstíčko.
V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme zhruba 5 cm vysokou vrstvu oleje. Poté ztlumíme plamen na střední stupeň a naolejovanou lžící nabereme těsto a vlijeme ho do oleje. Smažíme ze všech stran dozlatova. Usmažené karbanátky zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce.
Podáváme s řeckým jogurtem, který lehce zakápneme (ideálně řeckým) extra panenským olivovým olejem.
Rajčatové placičky z ostrova Santorini
Santorini je řecké soustroví ležící na rozhraní Egejského a Krétského moře. Je mj. známo pro dvě věci. První je výbuch sopky z 18. století, který právě udělal z jednoho ostrova současné soustroví. Dodnes je to údajně největší výbuch sopky, jaký zažila lidská bytost. A druhá věc, kterou je tento ostrov velmi známý jsou populární „Tomato keftedes“, nebo-li rajčatové placičky. A víte, co mají společného s výbuchem – oboje je velmi třeskuté, v případě placiček je to totiž chuťová bomba.
Uvařili jsme 27.7.2018
Komentáře
rajčata dáváte oloupaná nebo ne?