Těstoviny chudých


Musím říci, že dělat si finanční rozvahu po dvou měsících prázdnin není nejoptimističtější činnost dne. Jenom za zmrzlinu bychom měli slušný dvojdomek v Dejvicích a ano za pivo na zahrádkách bychom pořídili i psí boudu k němu. Holt bída dorazila k nám a při nedělním obědu musíme myslet na peněženku. Dělám si samozřejmě legraci, po dvou měsících s dětmi doma, je člověk především duchem chudý. Tedy zchudlý a postupně vás děti nejen přemůžou, ale i potupně ovládají.
To potom se i stane, že si děti umanou a nakoupit se prostě nepůjde. Takže víte, je sobota večer a druhý den nemáte co vařit, ale prostě nemáte sil přesvědčit děti, že se jde nakoupit. Naštěstí existují recepty, které pokryjí i prázdnotou zachvácenou domácnost. Stačí pár čili paprik na terase, nějaký ten gram semoliny, vajíčko, česnek, místo parmazánu strouhanku a máte výborný recept, kterým oddálíte na pár desítek minut evergreen tohoto léta: „Máme hlad.“

Ingredience (4 porce)
Těstoviny
300 g semoliny + na podsypání
3 vejce
Omáčka
4 červené chilli papričky
2 stroužky česneku – na plátky
3 filety ančoviček
1 lžička sušeného oregana
1 plechovka drcených rajčat
olivový olej
sůl
Pangrattato
3 plátky bílého chleba
3 stroužky česneku
1 sušená chilli paprička
olivový olej

Postup
Semolinu prosejeme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Nejdříve s pomocí vidličky, později rukama, vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství vlažné vody. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme z něho kouli, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout.
Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři části. S pomocí strojku na těstoviny postupně vyválíme a nakrájíme těstoviny, které prosypeme semolinou (neslepí se) a stočíme do klubek. Těstoviny rovněž můžeme rozvěsit například na sušák na prádlo. Pokud s těstem nepracujeme, musíme ho mít neustále zakryté potravinářskou fólií.



Chilli papričky propícháme nožem, dáme je do pánve a zalijeme je asi 1 cm vysokou vrstvou olivového oleje. Na nejnižším plamenu je necháme zhruba 10 minut povařit do změknutí. Poté většinu ochuceného oleje slijeme do tepelně odolné láhve a v pánvi ponecháme zhruba 2 lžíce. Slitý chilli olej je výborný na dochucení jídel.
K papričkám přidáme do pánve plátky česneku, ančovičky a lžičku sušeného oregana. Necháme krátce orestovat. Jakmile se česnek rozvoní a ančovičky částečně rozpustí, přidáme drcená rajčata a krátce provaříme. Celé chilli papričky ponecháme na podávání.
Mezitím rozmixujeme v kuchyňském robotu natrhaný bílý chléb najemno. V jiné pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce olivového oleje, přidáme nožem rozdrcené stroužky česneku, nasekanou sušenou chilli papričku a necháme krátce orestovat na mírném ohni (1-2 minuty). Poté do pánve přidáme rozmixovaný bílý chléb a za stálého míchání ho necháme opéct na mírném ohni dozlatova a dokřupava.
Těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené al dente (2-4 minuty), scedíme je a ihned je promícháme s připravenou omáčkou. Ihned podáváme posypané připravenou opečenou strouhankou a chilli papričkou.

Vytisknout

Uvařili jsme 21.8.2016


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
   odpovědět
Zdravím Kublanku. Neztratili jste se nám ze světa? Dlouho jste se nám všem neozvali. Chybí inspirace do kuchyně 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, neztratili, ale měli jsme náročné prázdniny - obě děti nonstop doma a teď máme náročný vstup do školního roku - máme prvňáčka. Ale nebojte, brzo už to rozjedeme zase ve velkém 1 1 1 děkujeme za trpělivost a za přízeň
   odpovědět
Zdravím kublanku. Skvělý recept, chutnalo všem - i dětem1
kublanka odpověděl(a)
Super, moc děkujeme! 1
   odpovědět
A tohle fakt jedí ti dva vaši kluci? Vždyť to pálí....? My to máme s manželem taky rádi sle nedokážu si představit, že to naservíruju dítěti.Ale možná máte speciální děti.☺
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, sice jim to omezujeme, nebo snažíme jim to dělat nepálivé s možností "dopálit" tak starší Matyáš chce vždy pálivé jako máme my a Adam (4roky) už začíná chtít taky. Jak to pěstujeme, tak je to víc baví a třeba jalapeňos jsou pro ně naprosto v klidu. Ale je to jejich volba, defaultně jim připravujeme nepálivou verzi, případně méně pálivou, avšak ve výsledku chtějí naše talíře. 1