Těstoviny chudých
Musím říci, že dělat si finanční rozvahu po dvou měsících prázdnin není nejoptimističtější činnost dne. Jenom za zmrzlinu bychom měli slušný dvojdomek v Dejvicích a ano za pivo na zahrádkách bychom pořídili i psí boudu k němu. Holt bída dorazila k nám a při nedělním obědu musíme myslet na peněženku. Dělám si samozřejmě legraci, po dvou měsících s dětmi doma, je člověk především duchem chudý. Tedy zchudlý a postupně vás děti nejen přemůžou, ale i potupně ovládají.
To potom se i stane, že si děti umanou a nakoupit se prostě nepůjde. Takže víte, je sobota večer a druhý den nemáte co vařit, ale prostě nemáte sil přesvědčit děti, že se jde nakoupit. Naštěstí existují recepty, které pokryjí i prázdnotou zachvácenou domácnost. Stačí pár čili paprik na terase, nějaký ten gram semoliny, vajíčko, česnek, místo parmazánu strouhanku a máte výborný recept, kterým oddálíte na pár desítek minut evergreen tohoto léta: „Máme hlad.“
Těstoviny
300 g semoliny + na podsypání
3 vejce
Omáčka
4 červené chilli papričky
2 stroužky česneku – na plátky
3 filety ančoviček
1 lžička sušeného oregana
1 plechovka drcených rajčat
olivový olej
sůl
Pangrattato
3 plátky bílého chleba
3 stroužky česneku
1 sušená chilli paprička
olivový olej
Postup
Semolinu prosejeme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Nejdříve s pomocí vidličky, později rukama, vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství vlažné vody. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme z něho kouli, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout.
Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři části. S pomocí strojku na těstoviny postupně vyválíme a nakrájíme těstoviny, které prosypeme semolinou (neslepí se) a stočíme do klubek. Těstoviny rovněž můžeme rozvěsit například na sušák na prádlo. Pokud s těstem nepracujeme, musíme ho mít neustále zakryté potravinářskou fólií.
Chilli papričky propícháme nožem, dáme je do pánve a zalijeme je asi 1 cm vysokou vrstvou olivového oleje. Na nejnižším plamenu je necháme zhruba 10 minut povařit do změknutí. Poté většinu ochuceného oleje slijeme do tepelně odolné láhve a v pánvi ponecháme zhruba 2 lžíce. Slitý chilli olej je výborný na dochucení jídel.
K papričkám přidáme do pánve plátky česneku, ančovičky a lžičku sušeného oregana. Necháme krátce orestovat. Jakmile se česnek rozvoní a ančovičky částečně rozpustí, přidáme drcená rajčata a krátce provaříme. Celé chilli papričky ponecháme na podávání.
Mezitím rozmixujeme v kuchyňském robotu natrhaný bílý chléb najemno. V jiné pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce olivového oleje, přidáme nožem rozdrcené stroužky česneku, nasekanou sušenou chilli papričku a necháme krátce orestovat na mírném ohni (1-2 minuty). Poté do pánve přidáme rozmixovaný bílý chléb a za stálého míchání ho necháme opéct na mírném ohni dozlatova a dokřupava.
Těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené al dente (2-4 minuty), scedíme je a ihned je promícháme s připravenou omáčkou. Ihned podáváme posypané připravenou opečenou strouhankou a chilli papričkou.
Komentáře