Škubánky


Škubánky je jídlo rychlé, chutné a dětmi milované. Nejlepší jsou s kysaným zelím, ale právě děti milují variantu s kečupem. A jak dobře víte, kečup je u dětí svátost. Takže až budete hladovět, nedejbože, a budete mít doma pouze brambory s moukou, tak víte co zkusit. Ostatně recepty našich babiček jsou jistota, stejně jako právě tento recept na škubánky.

Ingredience
1 kg brambor typu C
250 g hrubé mouky
vepřové sádlo nebo olej na smažení
sůl


Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na středně velké kousky, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit na zhruba 15 minut. Brambory by měly být uvařené do poloměka. Vývar z brambor částečně slejeme, v hrnci ponecháme asi 1/3 vývaru.
Brambory v hrnci zasypeme hrubou moukou a koncem vařečky vytvoříme v bramborách otvory tak, abychom viděli vývar. Hrnec postavíme zpět na plotýnku nastavenou na minimum, hrnec přiklopíme poklicí a takto necháme 15-20 minut propařit.
Propařené brambory s moukou rozšťoucháme co nejvíce do hladka. Těsto roztíráme vařečkou o stěny hrnce tak, abychom získali hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Trvá to zhruba 10 minut.
Poté z těsta vytvoříme kouli a necháme zcela vychladnout.



Vychladlé škubánkové těsto vytvarujeme do libovolných tvarů a opékáme na rozpáleném sádle dozlatova. Usmažené škubánky necháme okapat na papírové utěrce.



Nejlepší jsou s kyselou okurkou nebo kysaným zelím.

Vytisknout

Uvařili jsme 14.12.2014


Komentáře

  Pelisky odpovědět
Tak jste diskuzi o skubancich a kroketach docela pobavili ????. Lepsi byl uz jen Kodet v Peliscich, stranky super.
kublanka odpověděl(a)
1 1 1
  škubánky odpovědět
Také jsou výborné druhý den opečené na sádle s česnekem 2
kublanka odpověděl(a)
Mluvíte nám z duše 1
   odpovědět
Mňam škubánky miluji od mala :), ale vždy jen s hrnkem mléka na zapití :D :).
kublanka odpověděl(a)
:) jj jsou jídla, které prostě mléko vylepšuje, třeba i brambory na loupačku :)
  Jeste jednou odpovědět
jelikoz mi to proste trha srdce, kdyz nekdo przni stare recepty...:)
Procetl jsem nekolik starych kucharskych knih (ted zrovna Marie Konupkova -Dadakova, Kucharka Ceskoslovenske hospodyne 1922) 1 , a ani v jedne neni tenhle recept. Nekdy je uvaden jako podruzne vyuziti v pripade zbytku - stejne jako si nevarite houskove knedliky abyste si mohli udelat knedliky s vajickem... Stejne tak se daji opect platky bramborovych knedliku jako priloha, ale neni to primarni uziti...
A uz jen nazev - skubanky - by vam mel evokovat neco, co se lzici v podstate "natrha', "naskube" na talir. Ale omlouva vas to, ze jste mladi a asi nemeli sanci ochutnat opravdove skubanky v prave podobe. Ale zas diky tomu mate technicky dokonale stranky a fotky jsou na spickove urovni. Nadhera !
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme za historické okénko, ale opravdu se neshodneme. I těsto na tyto smažené škubánky se samozřejmě odtrhává a v prstě se formuje do požadovaného tvaru.
  Dirky :) odpovědět
Ja to nechapu s tema dirkama aby byla videt voda... 8
kublanka odpověděl(a)
Jak se to dělá? Píchnou se druhým koncem vařečky otvory do toho. Proč se to dělá? Především pro propařování mouky. Aby se propařila stejnoměrně. 1
  Skubanky odpovědět
kucharky sbiram, zvlaste ceske a pokud mozno co nejstarsi...:)
Ale v zadne jsem se jeste nedocetl, ze skubanky jsou typu co mate na fotce.
Jestli jsou na sladko ci na slano je podruzne...
Na te fotce jsou proste a jednoduse krokety...
odpověděl(a)
Rozhodně s Vámi nesouhlasím, na fotce sice tak vypadat můžou, ale pokud si přečtete recept, tak nemůžete tvrdit, že se jedná o krokety. Ty se dělají naprosto jiným postupem - mouka se nepropařuje. Pokud tímto postupem děláte Vaše krokety, tak si dovolím tvrdit, že doma děláte tradiční české škubánky. A pokud chcete nějaký důkaz, zadejte si prosím do Vašeho vyhledávače heslo škubánky a pozorně si prostudujte recepty a přiložené obrázky. 1
  Presne odpovědět
tak, jak jsou na fotce od Hanky. Babicka v Budejcich (Nemanicich), je pak polila maslem a posypala makem s cukrem...
kublanka odpověděl(a)
:)) no a mě je babička dělala se zelím jako její babička (Brdy - Střední Čechy)
  Prominte odpovědět
ale tohle v ZADNEM pripade nejsou skubany anobrz bramborove krokety.
Skubanky vypadaji diametralne jinak... 1
kublanka odpověděl(a)
Nevím, jestli dostanete v USA, tradiční kuchařky jako Vaříme u Šroubka apod, ale tam byste se dočetl, že toto jsou klasické škubánky. To jestli na sladko a nebo na slano a jestli jsou ve tvaru placky nebo šiška záleží de facto na food stylingu.
   odpovědět
Já tedy znám škubánky v téhle formě:
http://nd04.jxs.cz/883/955/8bddc5bd75_70767880_o2.jpg
Polité cibulkou osmaženou na sádle, je to mňamka.
kublanka odpověděl(a)
jo ty známe taky, to jsou vykrájené lžíci, ne? a pomaštěné, že? mňam
   odpovědět
Skubanky miluju, kazdorocne je servirujeme behem vanocnich svatku se zelim a krutou, takze jsem je predevcirem delala pro 11 lidi :). A prekvapive dost lidi je takhle vubec nezna.
odpověděl(a)
Taky jsem byl v soku jak je to super příloha 5
odpověděl(a)
com 20 E2 AD 90 20Viagra 20Penang 20 20Generic 20Viagra 20Uae viagra penang Jeter, who went hitless in three trips one strikeout to drop to 1 for 9 with four walks over four rehab appearances, admitted the YanksГў ongoing offensive woes without several injured regulars have made it more frustrating that he was not yet back in the Bronx before Thursday <a href=https://propecia2buy.top/>buy generic propecia online</a> SEQ ID NO 1, is between 0
   odpovědět
Ok - máš ty škubánky tak pěkně vyfocené, že jim možná ještě dám šanci - je to jedno z traumat ze školní jídelny, které se mi zatím nedaří překonat.

Jinak moc pěknej blog
odpověděl(a)
Díky určite to zkus, na sladko bych je do pusy nedal, ale takhle!