2 větší lilky
asi 300 ml slunečnicového oleje
4 pita chleby
4 natvrdo uvařená vejce, oloupaná a nakrájená na klínky
sůl
čerstvě mletý černý pepř
Tahini omáčka
100 g sezamové pasty Tahini
asi 80 ml vody
20 ml citronové šťávy
1 malý stroužek česneku, najemno nastrouhaný
Izraelský salát
2 zralá rajčata, nakrájená na kostičky o velikosti 1 cm
½ salátové okurky, nakrájená na kostičky o velikosti 1 cm
2 jarní cibulky, nakrájené najemno
1½ lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
2 lžičky citronové šťávy
1½ lžíce extra panenského olivového oleje
sůl
čerstvě mletý černý pepř
Zhoug
35 g čerstvého koriandru, nahrubo nasekaný
10 g hladkolisté petrželky, nahrubo nasekaná
2 zelené chilli papričky
½ lžičky mletého římského kmínu
¼ mletého kardamomu
špetka krupicového cukr
¼ lžička soli
2 stroužky česneku
3 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce vody
Postup
Lilky omyjeme, osušíme a pomocí škrabky na zeleninu seřízneme po obvodu lilků několik tenkých plátků slupky. Poté lilky nakrájíme na zhruba 2 cm silné plátky.

Ve větší pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu slunečnicového oleje a plátky lilku osmažíme z obou stran. V případě potřeby přidáme do pánve další slunečnicový olej. Jakmile jsou lilky usmažené do tmavě hnědé barvy a jejich střed je krásně měkký, vyndáme je pomocí děrované naběračky z pánve a přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce. Usmažené lilky osolíme.
Na zhough vložíme všechny ingredience do mixéru a rozmixujeme dohladka.
Na tahini omáčku dáme všechny ingredience do menší misky a vymícháme hladkou omáčku. Omáčka by měla mít konzistenci tekutého medu, a proto ji v případě potřeby naředíme další vodou. Obě omáčky uložíme uležet do chladničky.

Na izraelský salát ve větší misce promícháme na kostičky nakrájená rajčata, okurku, jarní cibulku a najemno nasekanou hladkolistou petrželku. Zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem, osolíme, opepříme a znovu jemně promícháme.

Těsně před podáváním potřeme placky arabského chleba zhruba 1 lžící tahini omáčky a poklademe plátky osmaženého lilku. Přidáme na klínky nakrájená vejce, znovu zakápneme tahini omáčkou a omáčkou zhoug. Dokončíme 1-2 lžícemi salátu a ihned podáváme se zbylým salátem.

Komentáře