Ingredience
Těsto
750 g hladké mouky (na 3 pizzy)
15 g čerstvého droždí
480 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
15 g soli
polohrubá mouka na podsypání
karton anebo sázecí lopatka
Náplň
2 plechovky drcených rajčat
2 stroužky česneku
200 g mozzarelly nakrájené na plátky
parmezán
olivový olej
bazalka
třtinový cukr
sůl
Postup
Česnek si nakrájíme nadrobno a zpěníme ho na cca 4 lžících olivového oleje. Přidáme obě plechovky drcených rajčat, promícháme a vaříme na středním plameni do zhoustnutí. Průběžně mícháme, dochutíme solí a třtinovým cukrem. Na závěr přimícháme nasekanou bazalku. Necháme vychladnout.
Droždí si rozdrobíme do malé misky a zalijeme ho vlažnou vodou. Mícháme až do úplného rozpuštění.
Ve velké míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého vlijeme drožďovou směs a přidáme 2 lžíce olivového oleje. Vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé.
Těsto dáme do větší mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-40 minut.
Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Troubu i s plechem, na kterém budeme péct, si předehřejme na 250 °C.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a důkladně prohněteme. Z těsta si vytvoříme 3 stejně velké koule, které dáme na pomoučněný vál a přikryjeme jemně navlhčenou utěrkou. Těsto necháme zhruba 30 minut kynout.
Vál si posypeme malým množstvím polohrubé mouky, z těsta si vytvarujeme tenkou placku o průměru minimálně 35 cm. Okraj placky necháme silnější, abychom zabránili vytékání náplně.
Placku přeneseme na karton nebo sázecí lopatku (posypané polohrubou moukou), potřeme ji rajčatovou omáčkou, posypeme parmezánem, poklademe plátky mozzarelly a posypeme čerstvou bazalkou. Zakápneme olivovým olejem.
S pomocí kartonu nebo sázecí lopatky přesuneme pizzu na rozpálený plech, který jsme si ponechali v troubě. Pečeme zhruba 7 minut do zezlátnutí. Vyndáme, ozdobíme lístky bazalky a ihned podáváme.
Stejným způsobem připravíme dvě zbývající pizzy. Náplň samozřejmě můžete obměňovat podle vaší chutě.
Pizza
Spaghetti, řízky a pizza jsou prý nejoblíbenější dětská jídla. A právě recept na "pravou" pizzu z domácí trouby vám teď představujeme. Pizza je krásná v tom, že si jí každý upraví dle vlastní chutě. Já miluji pizzu bez sugo, pouze s parmezánem, rukolou a parmskou šunkou. Blanka nedá dopustit na margheritu. No a děti zase zbožňují capricciosu. Ale na téhle se shodneme všichni.
Uvařili jsme 21.12.2014
Komentáře
Ta vaše pizza je super. Dnes jsem si dala asi po týdnu repete a chutnala snad ještě líp. Celý den jsme makali venku a pizza byla velkou odměnou.
Všichni mlaskali. A to doslova.
Díííky
http://www.kublanka.cz/index/rimska_pizza
Díky za další super recept. Určitě zařazuji do našeho repertoáru.
Těším se na další kuchtění receptů, ale jezdím už 2 den po veterině a moc času (a trochu i chuti) mi nezbývá. S pejsky je starost jako s dětmi.
Ať se vám daří a fajn večer
nicméně ať je hlavně pejskům už fajn a vše v pohodě.
kuba a blanka
Už se nám několikrát stalo, že těsto nám trochu vykynulo mimo mísu v lednici
Tohle jsem dělala přesně podle receptu a lepilo se jako blázen a nevim proč:( Když sem přidala trochu mouky, aby se tolik nelepilo tak pizza byla výsledně taková táhla tuhá nevim, jak to popsat prostě nic moc :/ nebylo to uplně špatné, ale nebylo to ono:D
Tak držíme palce, ať to příště vyjde líp.