Pizza


Spaghetti, řízky a pizza jsou prý nejoblíbenější dětská jídla. A právě recept na "pravou" pizzu z domácí trouby vám teď představujeme. Pizza je krásná v tom, že si jí každý upraví dle vlastní chutě. Já miluji pizzu bez sugo, pouze s parmezánem, rukolou a parmskou šunkou. Blanka nedá dopustit na margheritu. No a děti zase zbožňují capricciosu. Ale na téhle se shodneme všichni.

Ingredience
Těsto
750 g hladké mouky (na 3 pizzy)
15 g čerstvého droždí
480 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
15 g soli
polohrubá mouka na podsypání
karton anebo sázecí lopatka
Náplň
2 plechovky drcených rajčat
2 stroužky česneku
200 g mozzarelly nakrájené na plátky
parmezán
olivový olej
bazalka
třtinový cukr
sůl


Postup
Česnek si nakrájíme nadrobno a zpěníme ho na cca 4 lžících olivového oleje. Přidáme obě plechovky drcených rajčat, promícháme a vaříme na středním plameni do zhoustnutí. Průběžně mícháme, dochutíme solí a třtinovým cukrem. Na závěr přimícháme nasekanou bazalku. Necháme vychladnout.



Droždí si rozdrobíme do malé misky a zalijeme ho vlažnou vodou. Mícháme až do úplného rozpuštění.
Ve velké míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého vlijeme drožďovou směs a přidáme 2 lžíce olivového oleje. Vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Těsto dáme do větší mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-40 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Troubu i s plechem, na kterém budeme péct, si předehřejme na 250 °C.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a důkladně prohněteme. Z těsta si vytvoříme 3 stejně velké koule, které dáme na pomoučněný vál a přikryjeme jemně navlhčenou utěrkou. Těsto necháme zhruba 30 minut kynout.



Vál si posypeme malým množstvím polohrubé mouky, z těsta si vytvarujeme tenkou placku o průměru minimálně 35 cm. Okraj placky necháme silnější, abychom zabránili vytékání náplně.



Placku přeneseme na karton nebo sázecí lopatku (posypané polohrubou moukou), potřeme ji rajčatovou omáčkou, posypeme parmezánem, poklademe plátky mozzarelly a posypeme čerstvou bazalkou. Zakápneme olivovým olejem.





S pomocí kartonu nebo sázecí lopatky přesuneme pizzu na rozpálený plech, který jsme si ponechali v troubě. Pečeme zhruba 7 minut do zezlátnutí. Vyndáme, ozdobíme lístky bazalky a ihned podáváme. Stejným způsobem připravíme dvě zbývající pizzy. Náplň samozřejmě můžete obměňovat podle vaší chutě.

Vytisknout

Uvařili jsme 21.12.2014


Komentáře

   odpovědět
Suuuuuper! Miluju Vaše recepty ????
kublanka odpověděl(a)
jéééé děkujeme
   odpovědět
Blanko, Kubo,

Ta vaše pizza je super. Dnes jsem si dala asi po týdnu repete a chutnala snad ještě líp. Celý den jsme makali venku a pizza byla velkou odměnou.

Všichni mlaskali. A to doslova.

Díííky
kublanka odpověděl(a)
super, to jsme rádi...když vidím tu fotku z dřevních dob, asi bychom měli přefotit :) nicméně nám teď nejvíc chutná asi ta římská pizza co máme na blogu

http://www.kublanka.cz/index/rimska_pizza
   odpovědět
Recept je super, dělala jsem z 1/4 těsta jednu pizzu. Nicméně dcera říkala, že to je nejlepší pizza, co jsem kdy dělala.

Díky za další super recept. Určitě zařazuji do našeho repertoáru. 1

Těším se na další kuchtění receptů, ale jezdím už 2 den po veterině a moc času (a trochu i chuti) mi nezbývá. S pejsky je starost jako s dětmi.

Ať se vám daří a fajn večer
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc :) koukáme teď na ty fotky a to byly fakt naše začátky :))

nicméně ať je hlavně pejskům už fajn a vše v pohodě.

kuba a blanka
   odpovědět
Prosím, lze provést kromě zmrazení uskladnění třeba na noc v lednici?
kublanka odpověděl(a)
Určitě ano, jenom to dát do dostatečně velké nádoby. Teda pokud se bavíme o těstu.
Už se nám několikrát stalo, že těsto nám trochu vykynulo mimo mísu v lednici 5
  POMOC odpovědět
Já nevim pokaždý když dělám jakýkoliv těsto tak se mi prostě moc lepí :(

Tohle jsem dělala přesně podle receptu a lepilo se jako blázen a nevim proč:( Když sem přidala trochu mouky, aby se tolik nelepilo tak pizza byla výsledně taková táhla tuhá nevim, jak to popsat prostě nic moc :/ nebylo to uplně špatné, ale nebylo to ono:D
kublanka odpověděl(a)
Vypadá to, že málo těsto prohnětete, a proto se Vám nedostatečně aktivuje lepek. Na pizzu jsou dokonce i speciální mouky, které mají právě vyšší obsah lepku. Já zpravidla ale na pečení mám typ 00. Používám ruční elektrický hnětač a tím těsto zpracovávám cca 5 minut. Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn mísy, vyklopím ho na pomoučněný vál a ještě ho jednou ručně prohnětu - těsto natáhnu a přeložím ho jako když zavírám knihu. Potom těsto otočím o 90°, znovu ho natáhnu a přeložím. Průběžně podsypávám moukou podle potřeby. Čím déle toto budete provádět, tím méně by se Vám těsto lepit a mělo by být elastičtější. Trochu lepivé bude ale to těsto vždy, takže při práci s ním si buď hodně pomoučněte ruce anebo si je namažte olejem. I v průběhu kynutí se to těsto rovněž trochu zpevní.
Tak držíme palce, ať to příště vyjde líp. 1
   odpovědět
Vcera sem delala na veceri (cely vcerejsi den byl podle vas :D) a delala sem na mnozstvi dvou pizz a krasne to vyslo a byla skvela :) takze dekuju za recept
kublanka odpověděl(a)
uff, tak to jsme rádi,že tohle už vyšlo :)))
   odpovědět
Len toho cesta bolo tak na 5 piz
odpověděl(a)
Tak doufám, že chutnalo. My z toho fakt delame 3 velke pizzy a je to tak akorat... Na druhou stranu lepsi vice testa a neco nevyuzit, nez to nastavovat po krajich :)
   odpovědět
Paradna pizza, spravili sme si jundnes na obed
   odpovědět
Mmm. Těším se až ji vyzkoušíme 5
kublanka odpověděl(a)
1 super
   odpovědět
Bomba!! 1
kublanka odpověděl(a)
díky! 5