Pastéis de nata


Pastéis de nata jsou portugalské koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Tento recept je znám už od poloviny 19. století. Zhruba o 150 let později jsem ho prvně ochutnal v Hradci Králové. Přesněji na Palachových kolejí v Hradci Králové, kde jsem se tehdy kamarádil s jednou portugalskou slečnou. Já jí na oplátku namazal chleba se sádlem a cibulí. Nevím jak si pochutnala ona, ale já si nemohl stěžovat.
Aniž bych detailněji, až do teď, popisoval Blance jak jsem se k této ochutnávce dostal, stále jsem škemral o upečení této sladkosti. Dočkal jsem se a chutná to ještě lépe než před lety. Jenom přemýšlím, proč jsem Blance raději neřekl, že jsem to ochutnal někde na svých cestách po světě. Teď bude tichá domácnost. Ale se sladkou tečkou.

Ingredience
(na 18 kusů)
500 g listového těsta - recept naleznete ZDE
22 g hladké mouky
160 g cukru krupice
300 ml plnotučného mléka
3 žloutky
1 vejce
kůra ze ¼ citronu vcelku (pouze žlutá část)
mletá skořice na podávání


Postup
Listové těsto rozválíme na obdélník o rozměrech cca 40 x 25 cm (3-4 mm silný). Obdélník si otočíme delší stranou k sobě a stočíme ho do roličky dlouhé cca 40 cm (průměr 4-5 cm). Roličku zabalíme do potravinářské fólie a dáme ji odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme žloutkovou náplň. Do mísy si prosejeme mouku s cukrem krupice. V jiné misce krátce prošleháme žloutky s vejcem. Mléko vlijeme do středně velkého hrnce, přidáme citrónovou kůru a vše přivedeme k varu. Jakmile mléko začne vřít, odstraníme citrónovou kůru a zhruba polovinu mléka přilijeme k mouce s cukrem. Mícháme až do úplného rozpuštění cukru. Jakmile se nám cukr rozpustí, přilijeme zbývající mléko a opět promícháme. Pár lžic směsi odebereme, přidáme je k rozšlehaným vajíčkům a promícháme. Poté vaječnou směs za stálého míchání přiléváme ke směsi mléka, mouky a cukru. Mícháme až do úplného spojení obou směsí. Náplň již dále nevaříme a necháme ji vychladnout. Případnou pěnu sebereme.
Troubu si předehřejeme na 250 °C. Odpočinuté těsto vyndáme z ledničky, konce roličky odřízneme a dále je nepoužíváme. Zbylé těsto nakrájíme na 18 stejně velkých částí (vysoké 1,5-2 cm).



Nakrájená kolečka těsta rozložíme do formy na muffiny (můžeme velmi slabě vymazat máslem) a palcem vytvoříme ve středu prohlubeň. Vzniklou mističku roztahováním vytvarujeme do tvaru muffinu.
Plech s vytvarovanými mističkami z listového těsta dáme odpočinout na 30 minut do lednice. Do ztuhlých mističek nalijeme žloutkovou náplň cca 0,5-1 cm pod hranu těsta.



Vše dáme péct na 8-12 minut do předehřáté trouby. V průběhu pečení by se nám měly na povrchu vytvořit tmavé flíčky. Pokud tomu tak není, můžeme dát žloutkové košíčky krátce pod gril.
Upečené košíčky vyndáme z formiček a necháme je vychladnout na mřížce. Podáváme posypané mletou skořicí.









Vytisknout

Uvařili jsme 7.4.2015


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  teplota trouby odpovědět
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, v jaké formě koláčky pečete a jestli opravdu pečete na 250°C. Viděla jsem hodně forem na muffiny, ale na všech výrobce uvádí nižší max. teplotu. Nemám ani tak strach, že bych zničila formu, jako spíš aby se z ní nevylučovaly nějaké nebezpečné látky.
Zatím jsem dělala podle Vás jen listové těsto a to je luxusní :-).
Děkuji. Helena
  Jak skladovat odpovědět
Dobrý den, moc díky za tento recept! Prosím jak je nejlépe "skladovat? Peču dnes, ale ponesu kamarádovi zítra k narozeninám, tak aby byly stále top :).

Ev. je varianta tedy nechat těsto složené (jako ve vedlejším receptu na listové těsto) v lednici přes noc a ráno z něho udělat váleček a dopracovat?

Děkuji!
Lenka
  rozetky odpovědět
Kde se dají pořídit tak krásné rozetky pod koláčky, prosím ?
Děkuji
odpověděl(a)
Skoro v každém papírnictví. Většinou jsou balené po 100 kusech, ale v obchodě je rozdělávají a prodávají i po kusech.
  lze uchovat odpovědět
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda si jde krém připravit dopředu, fromičky s těstem natlačit a dát do chladničky ...např. večer a ráno už jen zalít formičky ?
A také mne zajímá, jestli jste zkoušeli upečené dát do mrazáku (a opravdu jen ve vyjímečných případech !!!) rozmrazit - jak chutnají ?
odpověděl(a)
Do mrazáku běžně, pak rozpeču, jíme ještě teplé/vlažné 2
  Koláčky z Belém odpovědět
Ahoj, ochutnala jsem koláčky přímo v té modré cukrárně v Lisabonu ve čtvrti Belém. Jsou fantastické. Vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale teno je nejlepší. Děkuji za něj. Jsou křupavé, uvnitř krémové -p 1 2 rostě fantastické. Přeji mnoho úspěchů a děkuji za prima recepty.
  paráda odpovědět
Ahoj, vypadá to velmi, velmi autenticky a profesionálně. ????????☺☺
<a href="https://monalisabeautyeri.blogspot.com/">Blog MonalisaBeautyEriAnna</a>
   odpovědět
Dobrý den,

dle receptu těsto rozdělíte na 18 dílů. Formy se ale prodávají po 12 nebo 24, pečete tedy nadvakrát s ne zcela vyplněným plechem?
Děkuji za odpověď
  velikost formy odpovědět
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak velkou formu (průměr muffinu) jste použila?
Předem děkuji :-)
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, klasický muffinový plech, cca 6cm
  Ano, jde odpovědět
Dobrý den ????
Zkoušela jsem s mandlovým mlékem od Alpra a jde to úplně v pohodě ???? akorát kravského mléka je zde napsáno 300 ml, mandlového jsem dala 200 ml, dávám tak i do pudingu, vždy o 100 ml méně, protože směs jinak neztuhne ????
Mějte se hezky ????
Anna
  Slo by to s rostlinnym odpovědět
Dobry den,

zkouseli jste je i z rostlinneho mleka? Funguje to? Treba mandlove by mohlo pekne ladit. Mala dcerka me pripravila nejen o moznost cestovat, ale take pozivat mlecne vyrobky 5 tak bych si vynahradila oboje najednou.

Dekuji,
Martina
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, bohužel tu zkušenost nemáme, ale asi by to mělo fungovat. Zkuste to a určitě dejte vědět, i další čtenáři tuto možnost určitě uvítají. Děkujeme
odpověděl(a)
Dobrý den 1
Zkoušela jsem s mandlovým mlékem od Alpra a jde to úplně v pohodě 1 akorát kravského mléka je zde napsáno 300 ml, mandlového jsem dala 200 ml, dávám tak i do pudingu, vždy o 100 ml méně, protože směs jinak neztuhne 1
Mějte se hezky 1
Anna
  Pastel de nata odpovědět
Dobrý den,
chci také moc poděkovat za recept. Vrátila jsem se z Portugalska na začátku října a od té doby pasteis de nata postrádám. Díky vašemu receptu a aktuální karanténě jsem si je upekla a jsou přesně, jako v Portugalsku. Krásný.
Mějte se hezky,
Rebeka
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tohle je skvělá zpráva. Díky moc! Jsme rádi, že chutná
  Pastel de nata odpovědět
Musim konstatovat neuspech.
Recept na polevu nieje dobry. Po upeceni kolacu se konzistence zmenila na testo a kolace boli jako bochnik.
Neco je s receptem spatne. 3 4 .....
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Jarmilo, za receptem si stojíme, je nám líto, ale musel být nějaký mezikrok v postupu. Dělám ho pravidelně a nejen my a jste první, komu se nepovedl :( je nám to moc líto, ale snad po druhé to vyjde.
   odpovědět
Moc děkuji za recept. My jsme je ochutnali na Madeiře, kde jsme si je koupili v supermarketu a byli jsme z nich unešení. Hned jsem se pídila po receptu. Nevím, jestli je ten váš recept pravý portugalský, ale tyhle teplé, z trouby vytažené koláčky jsou luxusní????!
P.S. Jelikož jsem měla málo kovových formiček, natlačila jsem část těsta i do těch silikonových na muffiny a šlo to taky????
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 1 1
   odpovědět
Chtěla bych se zeptat - bude vadit, když si připravím košíčky do formiček a nechám přes noc v lednici? Ráno bych jen udělala krém a rovnou pekla.

A druhá otázka - minule jsem je pekla přesně dle návodu, formu jsem měla vymazanou lehce máslem, ale pasteis se mi strašně připekly a škrábala jsem je nožem (na chuť to nemělo vliv a byly ultimátní). Možná mám blbou formu, doporučíte namazat víc máslem? Protože dávat do klasických košíčků papírových je blbost, to bych také neodlepila.

Díky:)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, přes noc určitě lze nechat a zkuste na dno dát kolečko pečící papíru, ale lepší je zkusit sehnat lepší kvalitní formu s nepřilnavým povrchem ;) díky moc
   odpovědět
Košíčky jsem zkoušela péct už dříve podle jiného receptu (se smetanou, škrobem). Nedá se říct, že by byly špatné, ale nebylo to ono. Zato tenhle recept je fakt skvělý. Košíčky chutnají úplně jako ty, co jsem měla v Portugalsku. A tam jsem myslela, že je budu snídat, obědvat i večeřet. Takže děkuji za recept. A pokud někdo váháte, zda péct podle tohoto receptu, tak neváhejte. :)
kublanka odpověděl(a)
jééé, to je krásné, moc děkujeme
   odpovědět
Ahoj, včera jsem je zkoušela péct a paráda! výborný recept, moc díky :)
kublanka odpověděl(a)
super, děkujeme moc ;)
  Kde se dá koup odpovědět
Ahoj,
prosím poradíte někdo, kde se dá Pastéis de nata koupit hotové? Nejlépe v Praze.

Díky moc

Radek
odpověděl(a)
A ještě kdybyste věděli o prodeji Ovos Moles, ty si už vůbec neumím představit tvořit.

Díky

Radek
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, vůbec netušíme. Ale co nás tak napadá, tak jsme je možná viděli v Delmartu a případně v pekařství Paul... ale na 100% si jisti nejsme :(
odpověděl(a)
Ahoj :) úžasné Pasteis de Nata mají v tapas baru Oliveira na Vinohradech
   odpovědět
Dobrý den, dělala jsem těsto i krém podle receptu. Těsto vyšlo skvěle, ale krém se mi při pečení nějak "rozbil" a uvnitř nebyl hladký a jemný, ale srazily se mi v něm asi vajíčka... Takže byl hrudkovitý...Může to být tím, že jsem Pasteis pekla o něco déle, protože byl krém po těch 8 minutách stále na pohled tekutý? Když je vyndám z trouby po těch 8 minutách, zvládne ten krém potom opravdu ztuhnout? 1 JInak za recept na listové těsto děkuju, to je naprosto úžasný! 9
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, nebojte se toho, je to klasický "a la" pudding... vypadá to, že ty směsi nebyly dokonale spojený, ale nebojte se toho. dopadne to dobře ;)
   odpovědět
Díky moc za tento recept! Pastéis se povedly úžasně :) a vlastně díky za celý tenhle blog. Fakt vás žeru, hlavně proto, že máte zajímavé recepty z celého světa, a taky proto, že z dnešní blogové scény mi přijdete nejnormálnější :D
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! jsme rádi, že chutnalo a že blog baví :)
   odpovědět
:-) to nebylo myšleno proti Vám. Fotky máte krásné a Pastéis de nata nastylizovaný tak, jak má být připravený ke konzumaci ;-)
kublanka odpověděl(a)
Jo, nebojte my to pochopili dobře, jen jsem chtěl vysvětlit tak obecně proč to je tak jak je. Naopak moc děkujeme za zastání ;)
   odpovědět
Taky mi to nedá a musím se ke skořici vyjádřit :-D Pastéis de nata je můj nejoblíbenější dezert na světě. Přítel je Portugalec a i já považuju Portugalsko za svůj druhý domov. A teď k té skořici, Pastéis de nata bez skořice není kompletní!!! :-D Opravdu přímo při prodeji vám ji na něj nedají, ale úplně všude je na stolcích skořice a všichni Portugalci si ji na něj sypou podle svého (někdo má rád hodně, někdo zase málo, přeci jen je dost intenzivní a každému sedí jiné množství). ;-)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, moc děkujeme. Ono na foodstyling je těžké dát dozadu skořici aby člověk uvažoval co to tam je, tak je lepší to rovnou pro fotku posypat. Jinak v textu to píšeme v poslední větě. Moc děkujeme :)))
   odpovědět
Čtu poslední komentář o skořici v Lisabonu a určitě tam skořici mají, byli jsme tam teď nedalvno :) Jen to není přímo posypané, ale na stolečku je vždycky cukřenka a skořice na posypání, aby si každý posypal, tak jak má rád ;)
kublanka odpověděl(a)
1 1 1
děkujem
   odpovědět
Dobrý den, vypadají přesně jako v Lisabonu, kde jsme byli nedávno. Jen snad ta skořice mi tam nesedí. Ochutnali jsme jich opravdu mnoho a mnoho dalších druhů úchvatných koláčků, ale tyto žloudkové určitě nikde sypané skořicí neprodávají. Může to být i tak skvělé, jen to není originál :-) Ale to je jen detail. Máte krásné fotky a při trošce koncentrace snad zvládnu i upéct. Jen nemám formu na muffiny, stačí papírové košíčky?? Děkuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Lucko, to je zajímavé. Já třeba žil s Portugalkou (bydlela v Coimbře) a tam byla vždy skořice přítomna. Nicméně samozřejmě bych se divil, kdyby to bylo všude stejné. (mimochodem třeba zde na portugalských stránkách: https://www.mulherportuguesa.com/receita/pastel-nata-belem/ a to jen tak rychlý google copy paste)

Ad košíčky - Papirove kosicky nestaci, protoze se testo ve forme rozmackava do tvaru kosicku, a proto je potreba pevnou formu. I v Lisabonu maji kovove formicky a nic jineho. Takze bohuzel nejaka investice je potreba, ale verte, ze se vam vrati, protoze "jenom" jednou to péct nebudete. Za to ručíme :)

moc děkujeme
kuba
odpověděl(a)
Dobrý den,
já jsem se před pár dny vrátila z Lisabonu a Porta a musím říct, že skořici opravdu všude mají. Neprodávají je sice přímo posypané, ale na každém stolku je moučkový cukr a skořice k dispozici. V některých specializovaných pekáren dokonce dostanete malý pytlík skořice a cukru sebou, pokud si koláčky nesníte přímo na místě. 1
kublanka odpověděl(a)
1 díky
  Pastel de Nata odpovědět
Toto je fantasticky recept. Pozrela som si ich viac, ale tento vyhral.
Zajtra peciem. Mnam. 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, držíme palce a dejte vědět, jak jste dopadla. Hezký večer přejem Kuba a Blanka
odpověděl(a)
Robila som tieto super kolaciky dnes a fantasticky sa mi podarili
Vdaka za Vas vynikajuci recep.Rada by som vlozila aj foto, ale asi to nejde.
kublanka odpověděl(a)
DObrý den, to jsme moc rádi. Fotku můžete případně vložit na náš FB profil, nebo poslat emailem ;) děkujeme a jsme rádi, že baví a chutná 1
   odpovědět
Přátelé, odvedla jsem dokonalou práci 1 , koláčky jsou jako z Portugalské cukrárničky 1 . Přesně podle receptu a je to na jedničku s hvězdičkou. 3 .
Děkuji za recept, posílám ho až do Serra e Mar v Algarve. Mňam 2 .
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 1 SUPER! to jsme moc rádi a děkujeme! :)
  Pastéis de nata odpovědět
Máte opravdu samé úžasné receptíky 2 . Tento znám v originále přímo z Portugalska a vždycky je to první co si tam dám 1 . O víkendu se pokusím a doufám, že se mi tyto vynikající koláčky povedou. 9
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme! Tak držíme palce ať je to alespoň z poloviny tak dobré jako originál co znáte. Děkujeme moc!
   odpovědět
Hezký den přeji, právě se chystám péct tyhle vynikajicí "koláčky", ale nevím jistě, zda jsem pochopila recept správně. V receptu píšete že použiju 2 mísy a 1 hrnec. V průběhu receptu však používám hrnce dva??? Po několika přečteních jsem si vyvodila závěr: Mouku s cukrem dám do hrnce (hrnec 1), žloutky s cukrem do mísy a mléko s citronem do hrnce (hrnec 2). Po varu mléka část odleju do hrnce 1 dále vařím do rozpuštení cukru a poté naliju do hrnce zbytek mléka (z hrnce 2). Tím pádem v hrnci 2 už nic nemám. Do mísy s vajíčkama dám pár lžic směsi z hrnce 1, promícham a pak obsah mísy naleju do hrnce 1 a mícham do spojení.
Omlouvám se, jestli tohle z textu jasně vyplývá, ale zmátli mě ty hrnce a mísy. Jsem začátečník a nerada bych, aby tenhla výborná mňamka leťela do koše, tak se radši zeptám. Předem mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný slunečný den!!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, teda to je záhada :)
snad to napíšeme dobře :)

a) Mouku s cukrem dám do mísy (m1)
b) v druhé misce (m2) smícháte žloutky s vejcem
c) do hrnce (h1) dáme mléko s citrónovou kůrou a přivedem k varu
1

tak snad jsme vás trochu vyvedli z bludiště receptu, ale základ je jeden hrnec a dvě misky

Hrnec je pouze na ohřátí mléka, nic jiného.
A ještě rada na závěr, nejlepší, je nám psát do zpráv na FB, tam reagujeme rychleji, než na blogu :) díky moc
k.
   odpovědět
Divala jsem se na vic receptu,vas se mi zdal nejhodnovernejsi a musim rict ze me nesklamal. Skutecne jako original z Belemu 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to moc děkujeme za důvěru. Jsme rádi,že se recept zadařil a chutnalo.
  skvělé odpovědět
Upekly jsme a jsou přesně jak originál,co jsme jedly v Portugalsku 2
kublanka odpověděl(a)
Super, to máme velkou radost 1 děkujeme
  Úžasné odpovědět
Skvělé! Recept jsem našla ve své kuchařce a vyzkoušela jsem si ho najít i na internetu... Ten Váš se mi líbí mnohem víc a taky je podrobný, což opravdu ocením! :)
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :)
  Poradite? odpovědět
Dobry den, dekuji za denni davku inspirace k peceni a vareni, mate krasne stranky! Mela bych na Vas dotaz ohledne mouky v kremu, neda se zamenit za kukuricny skrob? Dekuji a preji mnoho spokojenych ctenaru.
kublanka odpověděl(a)
Hezký večer, nejspíše by to neměl být problém. Několik podobných receptů jsme již viděli. Ale osobně jsme to nikdy nezkoušeli 1 a děkujeme 1
  Pasteis de nata odpovědět
Vyborny recept. Ja je pecu pdle trochu jinciho receptu, vesmes spise podle jineho postupu, ale teda ty vase vypada sakra luxusne! Mnam :) tyto kosicky jsou jedny z mych oblibenych sladkych pochoutek, tak doufam, ze si mi jednou povede ochutnat i od portugalskych mistru nekde v Lisabonu :)
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, už se taky těšíme až je někdy zajedeme ochutnat 1
   odpovědět
Sakra... já na tyto stránky neměla chodit. Sladké je jediné, co umím dělat a jak tak koukám na toto, musím to ochutnat! Pro začátek zkusím z kupovaného těsta a pak až z domácího :) Díky za tolik inspirace!
kublanka odpověděl(a)
:-) tohle je fakt výborné ale z domácího listového těsta je to ještě jiný level. Ale zkuste to! :) a díky za návštěvy stránek 1
   odpovědět
Úžasný blog! Musím vše zkusit a toto na prvním místě :-)
kublanka odpověděl(a)
Super! Děkujeme, tak snad se podaří a bude chutnat a nezůstanete pouze z tohohle jednoho receptu. Děkujeme, jsme rádi, že se líbí
   odpovědět
To je pecka. Trochu jsem se bála jestli budou klukům chutnat. Talíř byl prázdný dřív než bys řekl švec:-) Absolutně bezkonkurenční. Díky za recept 2
kublanka odpověděl(a)
super! díky moc
  Domaci listove testo odpovědět
Vasemu domacimu listovemu testu jsem uz propadla, resp.nase cela rodina. Ale tyto kolacky jsem jeste nezkousela:-)
kublanka odpověděl(a)
tak to je MUST :) a děkujeme :)
  maruska odpovědět
Tuto dobrotu jsem měla poprvé v Brně v Cukrárně u Martiňáka, kde to nazývají paštel a je opravdu vynikající, nevím jestli si někdy troufnu na domácí :)
kublanka odpověděl(a)
to musíte zkusit :) domácí listové těsto najdete zde: http://www.kublanka.cz/sladke-peceni/listove_testo a pak už to není tak těžké (říkala Blanka 9 )
   odpovědět
V Lisabonu se prodávají pod názvem pasteis de Belém a před pekárnou stojí obrovské fronty. Ještě horké s malým silným portugalským kafem..... krásné vzpomínky se mi vybavily s tímhle receptem.
kublanka odpověděl(a)
skvěle! tak snad až si to upečete, tak se přiblížíme chuti z Lisabonu. Dejte pak vědět určitě! 1
odpověděl(a)
Prosím, takže náplň má zůstat tekutá? A zhoustne až při pečení? V receptu trochu mate ta věta: Dále už nevaříme. Což by implikovalo, že do té doby jsme vařili.