Pastéis de nata
Pastéis de nata jsou portugalské koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Tento recept je znám už od poloviny 19. století. Zhruba o 150 let později jsem ho prvně ochutnal v Hradci Králové. Přesněji na Palachových kolejí v Hradci Králové, kde jsem se tehdy kamarádil s jednou portugalskou slečnou. Já jí na oplátku namazal chleba se sádlem a cibulí. Nevím jak si pochutnala ona, ale já si nemohl stěžovat.
Aniž bych detailněji, až do teď, popisoval Blance jak jsem se k této ochutnávce dostal, stále jsem škemral o upečení této sladkosti. Dočkal jsem se a chutná to ještě lépe než před lety. Jenom přemýšlím, proč jsem Blance raději neřekl, že jsem to ochutnal někde na svých cestách po světě. Teď bude tichá domácnost. Ale se sladkou tečkou.
(na 18 kusů)
500 g listového těsta - recept naleznete ZDE
22 g hladké mouky
160 g cukru krupice
300 ml plnotučného mléka
3 žloutky
1 vejce
kůra ze ¼ citronu vcelku (pouze žlutá část)
mletá skořice na podávání
Postup
Listové těsto rozválíme na obdélník o rozměrech cca 40 x 25 cm (3-4 mm silný). Obdélník si otočíme delší stranou k sobě a stočíme ho do roličky dlouhé cca 40 cm (průměr 4-5 cm). Roličku zabalíme do potravinářské fólie a dáme ji odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme žloutkovou náplň. Do mísy si prosejeme mouku s cukrem krupice. V jiné misce krátce prošleháme žloutky s vejcem. Mléko vlijeme do středně velkého hrnce, přidáme citrónovou kůru a vše přivedeme k varu. Jakmile mléko začne vřít, odstraníme citrónovou kůru a zhruba polovinu mléka přilijeme k mouce s cukrem. Mícháme až do úplného rozpuštění cukru. Jakmile se nám cukr rozpustí, přilijeme zbývající mléko a opět promícháme. Pár lžic směsi odebereme, přidáme je k rozšlehaným vajíčkům a promícháme. Poté vaječnou směs za stálého míchání přiléváme ke směsi mléka, mouky a cukru. Mícháme až do úplného spojení obou směsí. Náplň již dále nevaříme a necháme ji vychladnout. Případnou pěnu sebereme.
Troubu si předehřejeme na 250 °C. Odpočinuté těsto vyndáme z ledničky, konce roličky odřízneme a dále je nepoužíváme. Zbylé těsto nakrájíme na 18 stejně velkých částí (vysoké 1,5-2 cm).
Nakrájená kolečka těsta rozložíme do formy na muffiny (můžeme velmi slabě vymazat máslem) a palcem vytvoříme ve středu prohlubeň. Vzniklou mističku roztahováním vytvarujeme do tvaru muffinu.
Plech s vytvarovanými mističkami z listového těsta dáme odpočinout na 30 minut do lednice. Do ztuhlých mističek nalijeme žloutkovou náplň cca 0,5-1 cm pod hranu těsta.
Vše dáme péct na 8-12 minut do předehřáté trouby. V průběhu pečení by se nám měly na povrchu vytvořit tmavé flíčky. Pokud tomu tak není, můžeme dát žloutkové košíčky krátce pod gril.
Upečené košíčky vyndáme z formiček a necháme je vychladnout na mřížce. Podáváme posypané mletou skořicí.
Komentáře
chtěla bych se zeptat, v jaké formě koláčky pečete a jestli opravdu pečete na 250°C. Viděla jsem hodně forem na muffiny, ale na všech výrobce uvádí nižší max. teplotu. Nemám ani tak strach, že bych zničila formu, jako spíš aby se z ní nevylučovaly nějaké nebezpečné látky.
Zatím jsem dělala podle Vás jen listové těsto a to je luxusní :-).
Děkuji. Helena
Ev. je varianta tedy nechat těsto složené (jako ve vedlejším receptu na listové těsto) v lednici přes noc a ráno z něho udělat váleček a dopracovat?
Děkuji!
Lenka
Děkuji
A také mne zajímá, jestli jste zkoušeli upečené dát do mrazáku (a opravdu jen ve vyjímečných případech !!!) rozmrazit - jak chutnají ?
<a href="https://monalisabeautyeri.blogspot.com/">Blog MonalisaBeautyEriAnna</a>
dle receptu těsto rozdělíte na 18 dílů. Formy se ale prodávají po 12 nebo 24, pečete tedy nadvakrát s ne zcela vyplněným plechem?
Děkuji za odpověď
Předem děkuji :-)
Zkoušela jsem s mandlovým mlékem od Alpra a jde to úplně v pohodě ???? akorát kravského mléka je zde napsáno 300 ml, mandlového jsem dala 200 ml, dávám tak i do pudingu, vždy o 100 ml méně, protože směs jinak neztuhne ????
Mějte se hezky ????
Anna
zkouseli jste je i z rostlinneho mleka? Funguje to? Treba mandlove by mohlo pekne ladit. Mala dcerka me pripravila nejen o moznost cestovat, ale take pozivat mlecne vyrobky tak bych si vynahradila oboje najednou.
Dekuji,
Martina
Zkoušela jsem s mandlovým mlékem od Alpra a jde to úplně v pohodě akorát kravského mléka je zde napsáno 300 ml, mandlového jsem dala 200 ml, dávám tak i do pudingu, vždy o 100 ml méně, protože směs jinak neztuhne
Mějte se hezky
Anna
chci také moc poděkovat za recept. Vrátila jsem se z Portugalska na začátku října a od té doby pasteis de nata postrádám. Díky vašemu receptu a aktuální karanténě jsem si je upekla a jsou přesně, jako v Portugalsku. Krásný.
Mějte se hezky,
Rebeka
Recept na polevu nieje dobry. Po upeceni kolacu se konzistence zmenila na testo a kolace boli jako bochnik.
Neco je s receptem spatne. .....
P.S. Jelikož jsem měla málo kovových formiček, natlačila jsem část těsta i do těch silikonových na muffiny a šlo to taky????
A druhá otázka - minule jsem je pekla přesně dle návodu, formu jsem měla vymazanou lehce máslem, ale pasteis se mi strašně připekly a škrábala jsem je nožem (na chuť to nemělo vliv a byly ultimátní). Možná mám blbou formu, doporučíte namazat víc máslem? Protože dávat do klasických košíčků papírových je blbost, to bych také neodlepila.
Díky:)
prosím poradíte někdo, kde se dá Pastéis de nata koupit hotové? Nejlépe v Praze.
Díky moc
Radek
Díky
Radek
děkujem
Ad košíčky - Papirove kosicky nestaci, protoze se testo ve forme rozmackava do tvaru kosicku, a proto je potreba pevnou formu. I v Lisabonu maji kovove formicky a nic jineho. Takze bohuzel nejaka investice je potreba, ale verte, ze se vam vrati, protoze "jenom" jednou to péct nebudete. Za to ručíme :)
moc děkujeme
kuba
já jsem se před pár dny vrátila z Lisabonu a Porta a musím říct, že skořici opravdu všude mají. Neprodávají je sice přímo posypané, ale na každém stolku je moučkový cukr a skořice k dispozici. V některých specializovaných pekáren dokonce dostanete malý pytlík skořice a cukru sebou, pokud si koláčky nesníte přímo na místě.
Zajtra peciem. Mnam.
Vdaka za Vas vynikajuci recep.Rada by som vlozila aj foto, ale asi to nejde.
Děkuji za recept, posílám ho až do Serra e Mar v Algarve. Mňam .
Omlouvám se, jestli tohle z textu jasně vyplývá, ale zmátli mě ty hrnce a mísy. Jsem začátečník a nerada bych, aby tenhla výborná mňamka leťela do koše, tak se radši zeptám. Předem mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný slunečný den!!
snad to napíšeme dobře :)
a) Mouku s cukrem dám do mísy (m1)
b) v druhé misce (m2) smícháte žloutky s vejcem
c) do hrnce (h1) dáme mléko s citrónovou kůrou a přivedem k varu
tak snad jsme vás trochu vyvedli z bludiště receptu, ale základ je jeden hrnec a dvě misky
Hrnec je pouze na ohřátí mléka, nic jiného.
A ještě rada na závěr, nejlepší, je nám psát do zpráv na FB, tam reagujeme rychleji, než na blogu :) díky moc
k.