450 g semoliny
2 lžíce špenátového protlaku (dohladka rozmixovaný spařený špenát)
200-240 ml vlažné vody
6 lžic olivového oleje
1 citrón – kůra pouze žlutá část, nakrájená na nudličky
1 lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
100 – 150 g černých oliv v olivovém oleji
sůl
Postup
Semolinu si dáme na čistou pracovní plochu a uprostřed uděláme důlek, do kterého přidáme 2 lžíce špenátového protlaku. Za postupného přilévání vlažné vody vypracujeme, nejdříve s pomocí vidličky, později s pomocí rukou, hladké a nelepivé těsto. Z těsta vytvarujeme kouli, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme 10 minut odpočinout na pracovní ploše.
Z odpočinutého těsta si postupně odtrháváme kousky velikosti cizrny. Z každého kousky vyválíme v rukou váleček o průměru zhruba 5 mm, který se bude směrem k okrajům zužovat. Zbývající těsto musíme mít neustále zakryté potravinářskou fólií. Pracujeme na dřevěném prkénku. Obyčejný jídelní nůž uchopíme v úhlu 45 °, váleček nožem zmáčkneme a nožem zatáhneme směrem k sobě. Dostaneme těstovinu tvaru mušličky, kterou prsty rozvineme a zploštíme. Vytvořené těstoviny tvaru olivového listu pokládáme vždy v jedné vrstvě na jemně pomoučený vál nebo na suchou kuchyňskou utěrku.


Těstoviny můžeme samozřejmě usušit a ponechat na pozdější použití.

Těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené vody al dente.
Ve velké pánvi si na 6 lžících olivového oleje krátce orestujeme olivy, ke kterým přidáme na nudličky nakrájenou citrónovou kůru, nasekaný rozmarýn a promícháme. Krátce orestujeme a poté do pánve přidáme 2-3 lžíce vody z těstovin. Jakmile jsou těstoviny al dente, přendáme je děrovanou naběračkou přímo do pánve a velmi jemně promícháme. Ihned podáváme.

Komentáře
Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.