Ingredience
Jahodové knedlíky
300 g ricotty
2 žloutky
80 g změklého másla + na podávání
40 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
½ lžičky kypřícího prášku
10-15 jahod + na ozdobu
špetka soli
zakysaná smetana (na podávání)
Mátový cukr
hrst čerstvé máty
2 lžíce cukru krupice
Postup
Nejdříve ricottu zbavíme přebytečné vody tak, že ji dáme do čistě bavlněné utěrky a co nejvíce ji vyždímáme. Její hmotnost by měla klesnout na cca 250 g.
V míse si utřeme žloutky s cukrem a máslem. Po částech přimícháme ricottu. V jiné misce si smícháme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Poté z mouky a ricotty vypracujeme vláčné těsto.
Do většího hrnce nalijeme vodu, kterou mírně osolíme a přivedeme k varu. Na pomoučněném vále si vyválíme placku o tloušťce cca 3-4 mm, kterou rozkrájíme na stejně velké čtverce. Na každý čtverec dáme jednu jahodu, kterou do těsta zabalíme. Knedlíky vaříme 6-8 minut. V pánvi si rozpustíme trochu másla. Uvařené knedlíky vyndáváme děrovanou naběračkou a vkládáme je do pánve s rozpuštěným máslem.
Mátový cukr na podávání si připravíme tak, že si v hmoždíři utřeme cukr s mátou.
Uvařené knedlíky podáváme se zakysanou smetanou, posypané mátovým cukrem a s kousky čerstvých jahod.
Jahodové knedlíky z ricotty
Lehce se oteplilo a už máme hříšné myšlenky na léto. Teplo, koupání, krátké sukně, předzahrádky a hlavně čerstvé jahody! Léto je ještě daleko, ale proč si ho v kuchyni trochu nepřipomenout. Zkuste tyto Blančiny ricottové knedlíky a k tomu navíc mátový cukr podle Jamieho Olivera. A léto máte tak alespoň na talíři.
Uvařili jsme 5.3.2015
Komentáře
Dělali jsme 3 druhy na jednou a tyto jednoznačně vyhrávají
Děkuji za inspiraci