250 g keříčkových rajčat
250 g tomatillos
2 papričky jalapeno + na podávání
½ malé cibule – oloupaná
2 stroužky česneku
3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru + na podávání
2 lžičky soli
60 ml vody
8 vajec
4 kukuřičné tortilly
slunečnicový olej
Postup
Tomatillos zbavíme slupky a pod tekoucí vodou je zbavíme lepivého povrchu.
Na mírném ohni si rozehřejeme silnostěnnou pánev, na které nasucho opečeme ze všech stran rajčata, tomatillos, oloupané stroužky česneku, cibuli a jalapeno papričky (10-15 minut). Opečená rajčata zbavíme slupky a papričkám jalapeno odřízneme stopku a překrojíme je na polovinu.
Rajčatová salsa
Oloupaná rajčata dáme spolu s 1 lžičkou soli, 1 jalapeno a 1 stroužkem česneku do mixéru a vše rozmixujeme. Rajčatovou salsu přendáme do servírovací nádoby a mixér vypláchneme vodou.
Salsa verde
Opečené tomatillos, 1 lžičku soli, 1 jalapeno, opečenou cibuli, 3 lžíce nasekaného koriandru a 60 ml vody dáme do mixéru a opět rozmixujeme. Pokud by salsa byla příliš hustá, můžeme naředit vodou.

Jakmile máme připravené salsy, usmažíme si na slunečnicovém oleji volská oka.
Pánev, ve které jsme smažili vejce, zbavíme nečistot po vejcích vytřením papírovou utěrkou. Vždy na 2 lžících slunečnicového oleje osmažíme z obou stran kukuřične tortilly.
Usmaženou tortillu dáme na talíř, na ní 2 volská oka, z nichž jedno přelijeme salsou verde a druhé rajčatovou salsou. Podáváme s najemno nakrájenou jalapeno papričkou a čerstvým koriandrem.

Komentáře