Donut (cca 16 kusů )
500 g hladké mouky
10 g instantního droždí
50 g cukru krupice
200 ml vlažného plnotučného mléka
2 vejce velikosti M
55 g změklého másla
2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
slunečnicový olej na smažení
Poleva z javorového sirupu
4 lžíce javorového sirupu
150 g prosátého cukru moučka
2 lžičky plnotučného mléka
špetka soli
Malinová poleva
100 g čerstvých nebo mražených malin (necháme rozmrazit)
2 lžičky citrónové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
150-200 g prosátého cukru moučka
Vanilková poleva
150 g prosátého cukru moučka
2 lžičky vanilkového extraktu
3-4 lžíce plnotučného mléka
Čokoládová poleva
60 g minimálně 50% čokolády
60 ml plnotučného mléka
7 g másla
½ lžičky vanilkového extraktu
120 g prosátého cukru moučka
Posypky
100 g slaniny nakrájené na plátky
čokoládové vločky
kokosové chipsy
sušené dragon fruit
200 g cukru krupice + 1 lžička mleté skořice
Postup
V míse si smícháme prosátou mouku, cukr krupici, špetku soli, instantní droždí a na kostičky nakrájené máslo. Máslo se sypkými ingrediencemi důkladně prsty promneme tak, aby nám v mouce nezůstal žádný kousek másla. Poté přidáme mírně prošlehaná vejce, vlažné mléko, vanilkový extrakt a vypracujeme měkké a vláčné těsto, které bude jen mírně lepivé. Těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (zhruba 60 minut). Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučený vál, prohněteme ho, vytvarujeme z něho kouli a vrátíme ho zpět do vymaštěné mísy, kterou opět zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme ho vykynout do dvojnásobné velikosti (45-60 minut).
Z pečícího papíru si vystřihneme 20 čtverců o straně 10 cm. Podruhé vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučený vál a válečkem ho rozválíme na 1 cm silný plát. Vykrajovátkem o průměru 8 cm z něho vykrajujeme kolečka, která pokládáme na kousky pečícího papíru. Kolečkem o průměru 3 cm vykrojíme střed, který rovněž položíme na kus pečícího papír.

Vykrojené donuty a jejich středy zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je kynout 30-60 minut (téměř zdvojnásobí velikost). Do vyšší silnostěnné pánve nalijeme minimálně 3 cm oleje, který rozehřejeme na 180 °C. Vykynuté donuty a jejich středy smažíme z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk necháme okapat na papírové utěrce. Donuty necháme vychladnout na mřížce.

Mezitím co nám chladnou donuty, připravíme si polevy a posypky.
Čokoládová poleva
Do malého hrnce dáme mléko, nalámanou čokoládu a máslo. Vaříme za stálého míchání na mírném ohni do úplného rozpuštění čokolády. K rozpuštěné čokoládě přidáme vanilkový extrakt a postupně přimícháváme prosátý cukr moučka. Poleva o správné konzistenci by nám ze lžíce neměla stékat, ale pomalu odkapávat. To samé platí i pro zbývající polevy.
Malinová poleva
Maliny rozmačkáme a přepasírujeme je přes jemný cedník. K propasírovaným malinám přidáme citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a 150 g cukru moučka. Pokud je poleva příliš tekutá, přidáme další cukr moučka.
Poleva z javorového sirupu
V míse promícháme javorový sirup, špetku soli a cukr moučka. Podle potřeby směs naředíme mlékem.
Vanilková poleva
Cukr moučka, vanilkový extrakt dáme do mísy a podle potřeby přidáme 3-4 lžíce mléka.

Posypky
Slaninu nakrájíme na kostičky a na sucho ji opečeme na pánvi dozlatova. Opečenou slaninu zbavíme přebytečného tuku na papírové utěrce.
Dragon fruit nakrájíme na nudličky.

Jakmile máme připravenou vybranou polevu(y) a posypku(y), můžeme dokončit naše donuty. Každý donut zhruba z poloviny ponoříme do polevy, přebytečnou polevu necháme okapat a posypeme je zvolenou posypkou. Naše nejoblíbenější kombinace je javorový sirup s čímkoliv, ale javorový sirup se slaninou je prostě geniální kombinace. Nebojte se toho a zkuste, sladké a slané jdou krásně k sobě. Ale slaninu s malinou už bychom asi nedoporučovali. Je to pouze na vašem apetitu. V tom jsou donuty fantastické, pokaždé jinak.






Usmažené středy donutů obalíme ve směsi cukru krupice se skořicí.


Komentáře
Děkuji moc za recept, delala jsem je s bezlepkovou moukou a vyšly kraaaassne! Ale tedy smažení bylo bleskove
již jednou jsem tento recept zkusila a vydařil se skvěle!!! Moc děkuji! Chci se ale zeptat, protože při prvním pokusu jsem měla volný celý den a smažila jsem až večer, tak to časově vycházelo. Teď bych al potřebovala smažit ráno, abych je jako dárek mohla dovézt čerstvé během dopoledne. Nechce se mi ale kvůli dodržení postupu s kynutím těsta vstávat ve 4 ráno. Co mám prosím dělat?
nejlepší by bylo zadělat těsto večer a dát ho kynout přes noc do lednice.
Druhý den ráno se nechá prohřát a dokynout do dvojnásobné velikosti a dál postupujete dle receptu (vykrajování donutů atd.)
snad jsme Vám pomohli
přejeme úspěšné pečení
s pozdravem
Kublanka
je možné udělat polevy den předem? A jak dlouho je lze skladovat v lednici?
Děkuji
a pak rovnou z těch papírkou překlopit do oleje a nemusíte se těsta ani dotknout a tím pádem poškodit tvar :)
ted mam zkouskovy, ale co pak hodlam vyzkouset - nebo ze bych to pojala jako formu predzkouskove prokrastinace?:)
diky!:)