Arista alla fiorentina


V první polovině 15. století probíhal katolický koncil ve Florencii. Mimochodem původně byl v Basileji, ale pro šířící se mor se přesunul právě do centra Toskánska.
Švýcarskou kuchyni znám minimálně, za to na italskou nedám dopustit a jestli se někde nachází ráj na zemi, tak je to pro mne právě v Toskánsku.
Jako hlavní chod se na tomto koncilu podávala vepřová pečeně s česnekem a rozmarýnem. A měla takový úspěch, že katoličtí pohlaváři začali volat „Arista! Arista!“ (řecky: „Výborné! Výborné!“).
Díky této příhodě a lokalitě nese tento recept název Arista alla Fiorentina. No a italština má i obohacený slovník o slovo arista – což v italštině znamená vepřový hřbet.

Ingredience
1,5 kg vepřové kotlety s kostí a tukem
5 stroužků česneku
kůra z 1 biocitrónu (pouze žlutá část)
250 ml bílého vína
1 svazek čerstvého rozmarýnu
olivový olej
8 větších brambor
sůl
pepř


Postup
Zhruba hodinu před přípravou vyndáme vepřové kotlety z lednice a necháme je ohřát na pokojovou teplotu.



Troubu si předehřejeme na 175 °C. Česnek si utřeme se solí a smícháme ho s najemno nasekanou hrstí rozmarýnu a citrónové kůry. Maso nařízneme podél žeber a řez potřeme rozmarýnovou pastou. Mezi žebry nařízneme nožem maso do hloubky cca 1 cm. V místě zářezů maso pevně svážeme potravinářským provázkem. Maso osolíme, opepříme a několik snítek čerstvého tymiánu protáhneme pod potravinářským provázkem. Maso dáme do pekáče, podlijeme bílým vínem, vydatně pokapeme olivovým olejem a dáme péct do předehřáté trouby.



Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na stejně velké kousky, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Po 40 minutách pečení přidáme oloupané brambory k masu do pekáče, promícháme a dáme zpět do trouby. V průběhu pečení maso a brambory poléváme vypečenou šťávou. Pečeme dalších 90-120 minut dozlatova.



Upečené maso necháme 15 minut odpočinout a poté ho krájíme na silnější plátky. Podáváme s opečenými bramborami.

Vytisknout

Uvařili jsme 1.2.2015


Komentáře

  poznámka k ariste odpovědět
Vďaka, vynikajúce jedlo, spokojnosť doma. Perfektné fotky.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme a jsme rádi, že chutnalo! :)
   odpovědět
Vyzkoušeli jsme a VÝBORNÉ, šťavnaté, geniální :-) Děkujeme za inspiraci
kublanka odpověděl(a)
děkujeme za zpětnou vazbu a jsme rádi že chutnalo :) 1
   odpovědět
no ne tolik jako ta vase :// je mozny ze to bylo tim?
kublanka odpověděl(a)
no ono je prave fakt potreba tluste, ono se pak tolik nevysusi :( to je nam lito, tak snad nějaky recept bude lepsi... pak je fakt ze kazda trouba peče jinak no
   odpovědět
Tak sem udelala a chutove super...ale strasne se mi vysusilo a to sem poctive polivala porad :((( tak fakt nevim...a to sem ho po bramborach delala jen tech 90min
kublanka odpověděl(a)
měla ta kotleta hodně tuku? to je nám líto!
   odpovědět
aaa tak uz asi tusim co udelam o vikendu na obed :) dekujiii 2
kublanka odpověděl(a)
výborně! tak ať se podaří a hlavně ať chutná! 1
   odpovědět
Dík za recepis, výborné!
kublanka odpověděl(a)
super! díky za reklamu na twitteru a IG :)
   odpovědět
Super fotky!
kublanka odpověděl(a)
hehe, díky 1